Kiemelt bejegyzés

Lehet, hogy jó életmódváltás az idősotthonba költözés?

  Az idősotthonba költözés, mint életmódváltás Az idős lakók általában hosszú éveken keresztül otthonukban éltek, és most egy olyan intézmén...

2013. október 8., kedd

"A szem mindent lát, csak magát nem."



" A szem mindent lát, csak magát nem."



Mindenkit képes vagy becsmérelni, értékelni, kibeszélni a háta mögött. Csak saját magaddal nem vagy képes őszintén szembe nézni. Véleményt alkotni önmagadról. A valósról, ami belül vagy. Korábban a napló írása volt eszközöd önmagad mozgatórugóinak feltárásában, élményeid rögzítésében, és feldolgozásában. Ezáltal önmagad megismerésében volt segítségedre. 
 Önmagunk vizsgálata, értékelése vált általa lehetővé, miután újra és újra elolvastuk az általunk leírt sorokat, az aktuális életérzést. Ez a lényege, az önreflexió.
Az önreflexió segítségével a személyiségfejlődésben, a személyes célok elérésében,  az aktív életvitelben is hatalmas lépésekkel tudunk haladni.
Általa képesek vagyunk önmagunkat viszonylag semlegesen érzékelni és elemezni, amelynek révén a további lépéseinkre vonatkozóan következtetéseket tudunk levonni. A módszer segítségével elgondolkodhatunk magunkon. Célja, hogy a saját magatartási formák tudatosuljanak, azokat meg tudjuk kérdőjelezni és szükség esetén változtatni rajta.
Hogyan is valósíthatjuk ezt meg? Meg kell tanulnunk magunkat kívülről szemlélni, úgy mintha magunk mellett állnánk, és magunkat mint egy másik embert figyelnénk. Keveseknek sikerül előszörre, de tanulható, mivel az önreflexió alapvető feltétele, hogy tudjunk kialakítani bizonyos távolságot önmagunkhoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.