Kiemelt bejegyzés

Lehet, hogy jó életmódváltás az idősotthonba költözés?

  Az idősotthonba költözés, mint életmódváltás Az idős lakók általában hosszú éveken keresztül otthonukban éltek, és most egy olyan intézmén...

2013. július 17., szerda

Amit az iskolában nem tanítanak


Érdemes-e jónak lenni ma, a XXI.század hajnalán?

2013 –at írunk és akármerre nézek tanácstalan és reményvesztett emberek tömegét látom. Itt és most nincs háború, de az országos hangulat, az emberek kedélyállapota hadiállapotot idéz. Te, aki ezeket a sorokat olvasod, nap mint nap robotolsz, eszel, iszol, alszol, éled az életed és nem érted mi romlott el. Nem is gondolsz arra, milyen rossz is ez neked. Néha ráérsz magaddal is törődni, elmerülsz a gondolataidban, vagy egy jó kis beszélgetés a barátaiddal, ahol mindenki kiöntheti a szívét, ráébreszt: szar ez így!De én, kisember mit tehetek?Villan át az agyadon. Azt hiszed, hogy semmit.Tévedsz. Ahogy a híres filmben is hallhattad: ”Az erő veled van.!” Rá ébredsz, hogy te jó voltál egész életedben, befizetted az adót, igyekeztél jól tanulni, szakkörökre jártál, szüleid álmát próbáltad teljesíteni. Azt tanultál, amik ők tanultak volna, ha másképp alakul az életük, képesek lettek volna rá, lehetőségük lett volna megtenni. És mit értél el vele? Van egy állásod, amit nem is szeretsz, a fizetés is megalázóan kevés, a bánásmód is hagy kívánni valót maga után… Éled egyforma, unalmas mindennapjaidat és igyekszel nem gondolni rá, hogy te lényegében nem is élsz. Keresed a kifogásokat, miért nem: A családért dolgozol reggeltől estig. Aztán elhagynak, mert elhanyagolod őket. Érzelmileg sivár lettél, kiégtél, elfelejtettél szeretni. Elfelejtetted, milyen volt az, amikor jó volt élni. Gyerekként. De akkor hol a hiba?

Roussoue-nak volt erre egy elmélete, figyelj!


Az ember természeténél fogva jó, alkalmas minden szépre és jóra, csak a megromlott társadalom és annak intézményei teszik rosszá az embereket, az embernek alapvető ösztöne, hogy élni akar. A természeti állapotban minden ember egyenlő és szabad.
Rousseau észrevette, hogy ennek az ősi és idealizált állapotnak a megszűnése összefüggött a termelés fejlődésével. Az emberek mindaddig szabadon és boldogan éltek, míg egy ember csupán önmaga szükségletéről volt képes gondoskodni. Mihelyt azonban felfedezték, hogy hasznos dolog több embernek elegendő készlettel rendelkezni, eltűnt az egyenlőség, megjelent a magántulajdon, szükségessé vált a munka. Az egyenlőtlenség megjelenése okának a magántulajdon megjelenését tartotta. Szeme előtt az egyenlőtlenség legmagasabb foka, az önkényuralom lebegett, ahol újból egyenlő lesz minden ember, mert a zsarnokságban valamennyien a semmivel lesznek egyenlővé.Nos, itt tartunk lassan...

A körülményekre nem tudsz hatni, de magadra igen!És láss csodát, ha mindenki kihozza magából azt, amiben a legjobb, a körülmények is megváltoznak. Jobb lesz a világ! Nagy szavak? Igen.Csakhogy nagy tetteket is kell véghezvinni magunkban. Azt hiszed egy dohányosnak leszokni a dohányzásról, nagy tett? Igen. De eltörpül az mellett, hogy milyen munka, energiabefektetés egy kishitű, bizonytalan emberből egy céltudatos, erős emberré válni.


  • Nem tudod mit akarsz még az élettől?
  • Azt hiszed nem akarsz semmit, csak lenni? Enni, aludni, bulizni és mindent nagy ívben....:)
  • Azért születtél szerinted, mert semmi dolgod? Látom, most már érted...
TE FOGSZ MINDENT MEGVÁLTOZTATNI!
Szerinted miért nézel annyi filmet, amiben hősök vannak? Mert akkor te is azzá válsz. Nincs szükség vérre, háborúra, katasztrófákra, világvégére ahhoz, hogy megmutasd ki is vagy te valójában.
AZ, AKI ÖSSZEFOGJA AZ EMBEREK JÓ OLDALÁT.
Könnyű belemenni minden hülyeségbe:drog, pia, alkalmi sex, apró zűrök. Mert mindenkinek van egy jó és egy rossz oldala. Rossznak lenni csábító, de mindenképpen könnyebb, mint jónak:)
A Rossz oldalt összefogni egyszerűbb, mert könnyebben befolyásolhatóbb, mint a Jó oldal.

MIÉRT?

Mert a rossz oldal butább! Könnyebben elhisz bármit, mint a Jó oldalad.

Tehát a küldetés, amit teljesíteni kell: Meggyőzni a Jó oldalt. Nem egyszerű, mert okos. Ha elég okosnak érzed magad ahhoz, hogy meggyőzd a jó oldalad, és mások jó oldalát is, várunk a Jónak lenni jó virtuális klubba, ahol sok, nehéz, elgondolkodtató írást olvashatsz. Persze csak akkor, ha elég okosnak és erősnek érzed magad hozzá.:)



(Megjegyzés:Rousseau (1712-1778): A francia felvilágosodás egyik kiemelkedő alakja, Voltaire nagy ellenfele a svájci származású, franciául í ró Rousseau. Genfben született kispolgári családban. Apja szegény órásmester volt. Nem járt előkelő iskolába, sőt iskolába sem járt: apja tanította meg írni és olvasni.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.