Kiemelt bejegyzés

Lehet, hogy jó életmódváltás az idősotthonba költözés?

  Az idősotthonba költözés, mint életmódváltás Az idős lakók általában hosszú éveken keresztül otthonukban éltek, és most egy olyan intézmén...

2023. október 27., péntek


Anna és lánya gyötrelmei

2023 nyarán Anna  lánya lelkiismeret furdalással,  szégyen érzetével küzdött, amikor Annát elhelyezte az idősotthonban. Nagyon izgult, hogy anyukája hogy fogja érezni magát. Aggódott, hogy fogadja az idősotthonba költözés gondolatát. Anna szomorú volt és csalódott. Eldobottnak érezte magát. 

Egész a nyár közepéig minden rendben volt, csakhogy egy átlagosnak tűnő hétköznap elesett, és combnyaktörést szenvedett. A kórházi ápolás után haza már nem mehetett, mert ápolást, gondozást igényelt. A felépülés lassú és időigényes folyamat, amit állandó figyelem és törődés kell kísérjen a legjobb eredmény elérése érdekében. 

Csakhogy innen kezdve a biztonságos egyedüllét, egyedül élés már nem volt életszerű. Anna lánya, Emilia aggódott érte, 24 órás felügyeletet anyagilag nem bírták. Ezen kívül  Anna hallani sem akart arról, hogy idegennel ossza meg az otthonát. 

Emilia nem tudta feladni munkahelyét. Neki is volt élete, családja, akikért felelősséggel tartozott anyagilag is. 

Egyetlen megoldásként az idősotthonba való beköltözés látszott. De ezt elmondani az édesanyjának, aki életét áldozta rá, nehéz feladat volt. Nem is tudta, hogy kezdjen bele a témába. 

Először ő maga akart utána járni dolgoknak. Szégyenérzet vagy lelkiismeret furdalás miatt... Ki tudja?

Körbejárta alaposan a lehetőségeket, megismerkedett minden elérhető anyaggal. Informálódott, tanult, tájékozódott. Mélyen beleásta magát a támába. 

Sikerült hozzájutnia egy idősotthon kisokos jellegű  anyagra:

" Idősotthonba készülök lépésről lépésre útmutató" címmel. Nem volt olcsó, de nagyon praktikus és hasznos információforrás volt. Ugyanitt V.I.P. személyes tanácsadást is igénybe tudott venni, ahol a beszélgetések során rádöbbent, hogy nemhogy lelkiismeretfurdalása nem kell legyen, de még gondos, törődő gyerekként is az a dolga, hogy BIZTONSÁGBA tudja az anyukáját. Ennek pedig ez a módja jelenlegi élethelyzetében. 

Ha megnyeri a lottót, jöhet a 24 órás szakember, de szigorúan a melléképületben elszállásolva. 

Minden tudással felvértezve, Annát végigvezette a lánya a talált eredményeken, érdekességeken, tudnivalókon. Ennek az lett az eredménye, hogy végül ő maga akart menni. Lelkesen nekiállt kiválasztani a helyet, ahol lakni szeretne. 

Így került hozzánk. Most is a lányával moziba vannak. Egy közös kedvenc színészük legújabb filmjét nézik meg együtt.

Csak eszembe jutott, hogy ő is itt lenne a mai közös sütésünkön, ha Emilia nem most vitte volna el. Holnap jön vissza. 

Na, nem kibeszélni szerettem volna őt, de megérdemel néhány szót ő is, ha már közénk tartozik.

Ha pedig Önt is érdekelné, az " Idősotthonba készülök lépésről lépésre útmutató" vagy a V.I.P. tanácsadás, csak iratkozzon fel a folytatásra bátran!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.